2012 - 2013

Προσεγγίζοντας τους σεισμούς από επιστημονική και εκπαιδευτική σκοπιά

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε…

 
 

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε στη Ζάκυνθο μεταξύ 21 και 23 Ιουνίου 2013 το τριήμερο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου με Θέμα: «Προσεγγίζοντας τους σεισμούς από επιστημονική και εκπαιδευτική σκοπιά». Μεταβείτε στον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας , καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις υπόλοιπες δράσεις του τριημέρου.                       

Ημέρα Περιβάλλοντος - Προβολή οικολογικής ταινίας

Στα πλαίσια των εορτασμών της…

 
 

Στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου πρόβαλε την ταινία μικρού μήκους «Μικροσκοπικά Πλάσματα της Θάλασσας» με την ευγενική παραχώρηση του Rodos Ecofilm και της αίθουσας κινηματογράφου «Φώσκολος». 

Έγκριση εκπαιδευτικών επισκέψεων ενηλίκων στo ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου

ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ
Τις εκπαιδευτικές…

 
 

ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ
Τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των επαγγελματικών ομάδων ενηλίκων -εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης- που αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί, στο ΚΠΕ Λιθακιάς-Ζακύνθου για το σχολικό έτος 2012-13. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί ως προς την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σκοπός των επισκέψεών τους στο ΚΠΕ Λιθακιάς-Ζακύνθου είναι η προκαταρκτική τους εξάσκηση μέσω βιωματικών εργαστηρίων. Για το λόγο αυτό θα συνοδεύονται από περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών των σχολείων στα οποία υπηρετούν. Ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί κατά τρία άτομα μετά από έγκαιρη συνεννόηση με το ΚΠΕ. Το ΚΠΕ οφείλει να ενημερώσει σχετικά τις σχολικές μονάδες και τις οικείες Δ/νσεις Εκπ/σης.
Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»: ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ (KΠΕ).
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων. Τα έξοδα μετακίνησης βαρύνουν εξολοκλήρου τους συμμετέχοντες.                     

έγκριση επισκέψεων ενηλίκων

Περιβαλλοντικές Τομές: Οικολογικό Αποτύπωμα και το Φαινόμενο της Υπερ-Κατανάλωσης

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου στο…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EΝΗΛΙΚΕΣ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ. ) και εθνικών πόρων προγραμματίζει τη διοργάνωση ημερίδας, στις 19/01/2013, στη Ζάκυνθο και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου με θέμα:

«Περιβαλλοντικές Τομές: Οικολογικό Αποτύπωμα και το Φαινόμενο της Υπερ-Κατανάλωσης»


Η ημερίδα απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς από την Π/θμια Εκπ/ση και 50 εκπαιδευτικούς από την Δ/θμια Εκπ/ση, οι οποίοι και θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής. Απευθύνεται επίσης στους φορείς και στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου.

Το ΚΠΕ Λιθακιάς έκανε τον προγραμματισμό του και αποφάσισε την διοργάνωση της παραπάνω ημερίδας ενεργώντας σύμφωνα με τη 106553/Γ7/13-10-2006 «Το πλαίσιο αναφοράς της εκπαίδευσης για τη Αειφορία και οι Σχολικές δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας», στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το έτος 2013 είναι αφιερωμένο στο ανθρωπογενές περιβάλλον και την αειφόρο διαχείριση. Επιπλέον, η 121118/Γ7/8-10-2012 «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων» συμπεριλαμβάνει στη Θεματολογία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας το θέμα του οικολογικού/ενεργειακού αποτυπώματος στο σχολείο και στο σπίτι. Το Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου στοχεύει στο να συμβάλει ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας στην εξεύρεση λύσεων προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Η επιλογή της θεματολογίας της ημερίδας κινείται στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης και του Ενεργειακού Ζητήματος. Στόχος είναι η διερεύνηση της έννοιας του περιβάλλοντος ως αναντικατάστατη πηγή φυσικών πόρων αλλά και ως φυσική δεξαμενή απόθεσης λυμάτων και ρύπων. Η θεματολογία της ημερίδας περιλαμβάνει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές πτυχές του περιβαλλοντικής προβληματισμού, και στηρίζεται θεωρητικά στις ερευνητικές μελέτες στο χώρο των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους ανθρώπινους πληθυσμούς και στα περιβαλλοντικά συστήματα, φυσικά και ανθρωπογενή.

Αριθμός συμμετεχόντων: 100 εκπαιδευτικοί και το κοινό της Ζακύνθου.


Οργανωτική Επιτροπή

Τριαντάφυλλος Διονύσιος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου
Αβούρη Πηνελόπη, Αν. Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου
Γαρδέλης Δημήτριος, Μέλος Π.Ο Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου
Βισβάρδης Αναστάσιος, Μέλος Π.Ο. Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου
Σεμιτέκος Δημήτρης, Μέλος Π.Ο Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου
Δρ. Εμμανουηλίδου Σοφία, Μέλος Π.Ο Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου

Εισηγητές-Επιμορφωτές
1. Δρ. Τασόπουλος Αναστάσιος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης.
2. Δρ. Ζαμπετάκης Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Χημείας.
3.Δρ. Νασοπούλου Κωνσταντίνα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων.
4. Δρ. Εμμανουηλίδου Σοφία, Μέλος Π.Ο. Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Λιθακιάς Ζακύνθου.


Πρόγραμμα ημερίδας
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013
8.30-9.00: Προσέλευση συμμετεχόντων – Εγγραφές
9.00-9.15: «Καλωσόρισμα και Στοχοθεσία ημερίδας»
Εισηγητής: Τριαντάφυλλος Διονύσιος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου
9.15-9.45: «Το Οικολογικό Αποτύπωμα του Νερού»
Εισηγητής: Δρ. Γιάννης Ζαμπετάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Χημείας.
9.45-10.15: «Οικολογικές Διαστάσεις της Παραγωγής Τροφίμων»
Εισηγήτρια: Δρ. Κωνσταντίνα Νασοπούλου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων.
10.15-10.30: Διάλειμμα – καφές
10.30-11.00: «Κοινωνικές, Περιβαλλοντικές και Οικονομικές Επιπτώσεις της Υπερ- Κατανάλωσης»
Εισηγητής: Δρ. Αναστάσιος Τασόπουλος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης.
11.00-11.30: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Καλλιέργεια Δημοκρατικού Ήθους»
Εισηγήτρια: Δρ. Εμμανουηλίδου Σοφία, Μέλος Π.Ο. Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Λιθακιάς Ζακύνθου
11.30-12.00: Συζήτηση επί των εισηγήσεων
12.00-12.15: Διάλειμμα-καφές
12.15-13.15: Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια «Το Κουτί των Ιδεών»
13.15-14.15: Παρουσίαση Πορισμάτων των Βιωματικών Εργαστηρίων

Αναζητώντας το Ιστορικό Κέντρο της Ζακύνθου

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου στο…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EΝΗΛΙΚΕΣ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ. ) και εθνικών πόρων διοργάνωσε εσπερίδα, στις 15/12/2012, στη Ζάκυνθο και στην αίθουσα εκδηλώσεων Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου με θέμα:

«Αναζητώντας το Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Ζακύνθου»


Το ΚΠΕ Λιθακιάς έκανε τον προγραμματισμό του και αποφάσισε την διοργάνωση της παραπάνω εσπερίδας, αφενός ενεργώντας σύμφωνα με τη 106553/Γ7/13-10-2006 «Το πλαίσιο Αναφοράς της εκπαίδευσης για τη Αειφορία και οι Σχολικές δραστηριότητες», στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το έτος 2013 είναι αφιερωμένο στο Ανθρωπογενές περιβάλλον και την αειφόρο διαχείριση και αφετέρου συμβάλλοντας ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην εξεύρεση λύσεων προς την κατεύθυνση της Αειφόρου Ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος .

Η επιλογή της θεματολογίας της εσπερίδας κινείται στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης, δηλαδή της διευρυμένης έννοιας του περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει και το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό απόθεμα, και στηρίζεται θεωρητικά στις ερευνητικές μελέτες στο χώρο της πολιτισμικής οικολογίας, οι οποίες προκρίνουν την διαθεματική μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους ανθρώπινους πληθυσμούς και στα περιβαλλοντικά συστήματα, φυσικά και ανθρωπογενή, μέσα στα οποία ζουν.

Η διευρυμένη έννοια του περιβάλλοντος, ως φυσικής δεξαμενής αλλά και πεδίου κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας (πόλεις, κτήρια, μουσεία, πάρκα, οργανωμένοι χώροι τέχνης, κοινωνικές ομάδες κλπ), και ο Πολιτισμός, λειτουργούν ως αλληλένδετα πεδία μελέτης και δράσεων, αποτελεί τον ακρογονιαίο λίθο της Αειφόρου Ανάπτυξης.

αίτημα - πρόγραμμα