2015 - 2016

Τέχνης Λόγια

Διαβάστε τη συνέντευξη

Πατήστε…

 
 

Διαβάστε τη συνέντευξη

Πατήστε {Ctrl και +} για να μεγεθύνετε την εικόνα και {Ctrl και -} για επαναφορά

15
Απρ

Ecofilm Festival 2016 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης…

 
 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου, σε συνεργασία με τη ΔΠΕ Ζακύνθου και το Δήμο Ζακύνθου, στο πλαίσιο των δράσεων του και στην προσπάθειά του να προσεγγιστούν πολύπλευρα περιβαλλοντικά ζητήματα, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά Ecofilm Festival ταινιών μικρού μήκους για μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας από τις 16/05/2016 έως 19/05/2016.

Για να δηλώσετε συμμετοχή ώστε να παρακολουθήσουν το Ecofilm  Festival οι μαθητικές ομάδες των σχολείων σας, ακολουθήστε το σύνδεσμο 

Η προβολή των ταινιών είναι διάρκειας 50 λεπτών και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακύνθου, Πλατεία Σολωμού.

 

06
Απρ

«Έγκριση εκπαιδευτικών επισκέψεων στο ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου από Μάρτιο έως Ιούνιο 2016»

ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ
Την υλοποίηση…

 
 

ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ
Την υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με την  συμμετοχή μαθητών των σχολείων τους, στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  (ΚΠΕ) - Περ/κή Εκπ/ση, μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος ‘’Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού,  Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση’’ το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) & από Εθνικούς Πόρους», στο ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, μετά από αίτημα των σχολείων τους και με την  σύμφωνη γνώμη των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Διαβάστε την Έγκριση

16
Μαρ

Ecofilm Festival 2016 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης…

 
 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου, σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Ζακύνθου και το Δήμο Ζακύνθου, στο πλαίσιο των δράσεων του και στην προσπάθειά του να προσεγγιστούν πολύπλευρα περιβαλλοντικά ζητήματα, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά Ecofilm Festival ταινιών μικρού μήκους για μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες του νησιού μας από τις 28/3 έως 1/4/2016.

Για να δηλώσετε συμμετοχή ώστε να παρακολουθήσουν το Ecofilm  Festival οι μαθητικές ομάδες των σχολείων σας, ακολουθήστε το σύνδεσμο 

Η προβολή των ταινιών είναι διάρκειας 50 λεπτών και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακύνθου, Πλατεία Σολωμού.

 

11
Φεβ

Σεμινάριο του ΚΠΕ Λιθακιάς στις 22 - 24 Ιανουαρίου 2016

Αξιολόγηση του σεμιναρίου

 
 

Αξιολόγηση του σεμιναρίου

Στατιστικά από την αξιολόγηση του σεμιναρίου 


Σήμερα 24/01/2016 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε το ΚΠΕ Λιθακιάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, τον Δήμο Ζακύνθου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, με θέμα:

«Μνημεία και Ιστορικοί Τόποι της Ζακύνθου: Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον»

Bεβαίωση παρακολούθησης

Όσοι από τους εκπαιδευτικού που παρακολούθησαν το σεμινάριο επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, πρέπει να ακολουθήσουν το σύνδεσμοhttp://goo.gl/forms/wAAI6aHDgH ) προκειμένου να συμπληρώσουν το φύλλο αξιολόγησης του σεμιναρίου.

Σύντομα θα αναρτηθεί:

1. Βίντεο των παρουσιάσεων της 22ας Ιανουαρίου 2016.

2. «Το Πολιτιστικό Τοπίο της πόλης Ζακύνθου πριν και μετά το Σεισμό του 1953: Οι Ιστορίες των Κατοίκων»

2. Φωτογραφικό υλικό όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του τριήμερου σεμιναρίου.


 

Πρόγραμμα του Σεμιναρίου

  

Φόρμα επιλογής εργαστηρίων

 


 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, στο Πλαίσιο του Έργου "Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία" στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου" (Α.Π. Κ1/200789/10.12.2014 και Α.Π. Κ1/164742/16.10.2015 Αποφάσεις Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων),  το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους, προγραμματίζει τη συνδιοργάνωση σεμιναρίου με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, τον Δήμο Ζακύνθου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, με θέμα:

«Μνημεία και Ιστορικοί Τόποι της Ζακύνθου:

Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ι., στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, στο Δήμο Ζακύνθου και στο πεδίο στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς από την Π/θμια Εκπ/ση και 50 εκπαιδευτικούς από την Δ/θμια Εκπ/ση, οι οποίοι και θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η Εσπερίδα της Παρασκευής 22/01/2016 απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου. Τα εργαστήρια και η μελέτη πεδίου το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Το εργαστήριο το Σάββατο το απόγευμα απευθύνεται στην τοπική κοινωνία.

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου έκανε τον προγραμματισμό του και αποφάσισε τη διοργάνωση του σεμιναρίου στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας στην εξεύρεση λύσεων προς την κατεύθυνση της Αειφόρου Ανάπτυξης και της διάσωσης και αειφορικής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη και η προστασία των «πολιτιστικών τοπίων» της Ζακύνθου, τα οποία ορίζονται από την Unesco ως «η σύζευξη φύσης και ανθρώπου», στα πλαίσια των τριών αξόνων της αειφόρου ανάπτυξης: περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού. 


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου  καλεί τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου να δηλώσουν συμμετοχή στο τριήμερο σεμινάριο, του υπό σύσταση Τοπικού Δικτύου "Περιβαλλοντικές Διαδρομές στα Μνημεία και τους Ιστορικούς Τόπους της Ζακύνθου". Το σεμινάριο πρόκειται να υλοποιηθεί στις 22-24 Ιανουαρίου 2016.


22
Δεκ

Παράταση κατάρτισης προγραμμάτων εκπαιδευτικών επισκέψεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

«Παράταση κατάρτισης προγραμμάτων…

 
 

«Παράταση κατάρτισης προγραμμάτων εκπαιδευτικών επισκέψεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)».

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. Φ16Α/197651/Δ1/04-12-2015 εγκυκλίου του ΥΠΠΕΘ που αφορά στα  προγράμματα, τις επισκέψεις και τα σεμινάρια Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) για το σχολικό έτος 2015-16 σας ενημερώνουμε ότι, παρατείνεται η προθεσμία κατάρτισης και υποβολής των εν λόγω προγραμμάτων από τα ΚΠΕ έως 15-1-2016.

14
Δεκ

Επιμορφωτικό Σεμινάριο του ΚΠΕ Λιθακιάς στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015

Παρακαλούμε, Όσοι εκ των εκπαιδευτικών…

 
 

Παρακαλούμε, Όσοι εκ των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν το σεμινάριο δεν έχουν συμπληρώσει τη φόρμα αξιολόγησης του σεμιναρίου να ακολουθήσουν τον πιο κάτω σύνδεσμο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκδοθούν οι βεβαιώσεις συμμετοχής ( http://goo.gl/forms/AVLzl2NXe9 )

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε το Video των εισηγήσεων της πρώτης ημέρας 

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε φωτογραφίες από το Σεμινάριο και τα εργαστήρια

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε τα στατηστικά από την αξιολόγηση του σεμιναρίου


Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε το ΚΠΕ Λιθακιάς σε συνεργασία με το Δήμο Ζακυνθίων και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης νομού Ζακύνθου.

Σύντομα θα αναρτηθεί φωτογραφικό υλικό οι παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας σε video και στατιστικά στοιχεία από την αξιολόγηση του σεμιναρίου από τους εκπαιδευτικούς που το παρακολούθησαν.


Το πρόγραμμα της 11η Δεκεμβρίου 2015

 


 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, στο Πλαίσιο του Έργου "Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία" στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου" (Α.Π. Κ1/200789/10.12.2014 και Α.Π. Κ1/164742/16.10.2015 Αποφάσεις Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων),  το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους, συνδιοργανώνει με τον Δήμο Ζακύνθου και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων Ζακύνθου και  σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Νομού Ζακύνθου την υλοποίηση  Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Νομού Ζακύνθου στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του ΤΕΙ Ζακύνθου και στις αίθουσες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, με θέμα:

 «Καινοτομίες στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση:

Διαχείριση Πόρων, Χώρων, Ανθρώπων»

 Το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο θα αποτελείται από Εισηγήσεις Θεωρητικού Μέρους (11 Δεκεμβρίου) και Βιωματικά Εργαστήρια (12 Δεκεμβρίου) και θα προσεγγίζει δύο (2) θεματικές περιοχές:

1.       Περιβαλλοντικός Ρατσισμός: Κοινωνικές και Φιλοσοφικές Διαστάσεις της Περιβαλλοντικής Κρίσης, Ανθρώπινα Δικαιώματα
2.       Απορρίμματα και Τρόποι Διαχείρισης: Προβλήματα και Καλές Πρακτικές

 Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσεγγίσει τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα και να αναζητήσει ή και προτείνει τρόπους για την επεξεργασία τους στη σχολική αίθουσα. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει την εξέταση περιβαλλοντικών θεμάτων (εισηγήσεις) και την παράθεση ιδεών προς την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων (εργαστήρια).

Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία.

Δήλωση συμμερτοχής στα εργαστήρια της 12ης Δεκεμβρίου 2015


Οι εκπαιδευτικοί που πρόκειται να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Δεκεμβρίου 2015, θα πρεπει να συμπληρώσουν την πιο κάτω αντίστοιχη φόρμα.

Εκαπιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Εκαπιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Μετά το τέλος του σεμιναρίου

 

Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015 πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο και στατιστικό δελτίο σε φόρμα που θα τους αποσταλεί στο e – mail που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους στο σεμινάριο

 

 

18
Νοε

Επίσκεψη στο Ενετικό Κάστρο της Ζακύνθου

 

 
 

 

 

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς

στα Μνημεία και τους Ιστορικούς Τόπους της Ζακύνθου

και οι Περιβαλλοντικές Διαδρομές

Το Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου διοργάνωσε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία περιπατητική διαδρομή στο Κάστρο της Ζακύνθου το Σάββατο 14 Νοεμβρίου για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ζακύνθου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Αρχαιολόγο Αικατερίνη Κουτλιάνη να παρουσιάζει την οικιστική ανάπτυξη και τις ιστορικές διαδρομές του χώρου του κάστρου. Στόχος της δράσης ήταν να αναδειχθεί ο πολιτισμικός πλούτος του τόπου μας και να προωθηθεί το υπό σύσταση Τοπικό Δίκτυο Σχολείων για τα Μνημεία και τους Ιστορικούς Τόπους της Ζακύνθου του ΚΠΕ Λιθακιάς. Τέλος, το ΚΠΕ Λιθακιάς δεσμεύεται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση περισσότερων δράσεων για τον πολιτισμό και την ιστορική ταυτότητα της Ζακύνθου, απευθυνόμενο στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία.

 

 

 

01
Οκτ

Μονοήμερα Προγράμματα 2015 - 16

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου προγραμματίζει,…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου προγραμματίζει, για το σχολικό έτος 2015 – 2016, την υλοποίηση μονοήμερων Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για ολιγομελείς ομάδες μαθητών/τριών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου.

Καλούμε τις σχολικές μονάδες που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον υλοποίησης προγράμματος να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της σελίδας.

Κάθε σχολείο μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για περισσότερα από ένα προγράμματα του ΚΠΕ Λιθακιάς, συμπληρώνοντας εκ νέου την ηλεκτρονική φόρμα.

Μπορείτε να κάνετε τις αιτήσεις σας έως τις 15 Οκτωβρίου 2015. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής, το ΚΠΕ Λιθακιάς θα προβεί άμεσα στην κατάρτιση του προγράμματος επισκέψεων και θα ενημερώσει τις σχολικές μονάδες.

Περίγραμμα μονοήμερων Προγραμμάτων του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου 2015-16

«Θαλασσοσοφίες»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου και της Α ́Δημοτικού και υλοποιείται στο σχολείο. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Οι θεματικές του αφορούν:

 • τις σχέσεις των θαλασσίων ειδών
 • τις προσαρμογές και τις στρατηγικές επιβίωσης και εξέλιξης που αναπτύσσουν τα είδη
 • τις τροφικές αλυσίδες και τη σημασία τους
 • την ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας
 • τη μελέτη βιότοπου των απειλούμενων ειδών

«Ελιά – Λάδι – Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα»

Το πρόγραμμα προσφέρεται από 15 Νοεμβρίου έως τέλη Ιανουαρίου στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ Λιθακιάς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια:

 • Η ιστορία της ελιάς: μια μικρή ανασκόπηση στην προέλευση της ελιάς, σε μυθολογικά στοιχεία και στην ελαιοκαλλιέργεια στην Αρχαία Ελλάδα
 • Η καλλιέργεια της ελιάς σήμερα και η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου
 • Ελαιόλαδο και Υγεία: Η συμβολή του ελαιόλαδου στην υγεία, φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, γιατροσόφια με βάση το ελαιόλαδο
 • Τα υποπροϊόντα της ελιάς
 • Λιπάσματα, φυτοφάρμακα και βιολογικές καλλιέργειες
 • Ο Ελαιώνας σαν οικοσύστημα: χλωρίδα και  πανίδα του ελαιώνα και ομοιότητες με τα φυσικά μεσογειακά οικοσυστήματα

«Θαλάσσιο Περιβάλλον – Απειλούμενα είδη»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Γ ́, Δ ́, Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ Λιθακιάς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια:

 • Το θαλάσσιο περιβάλλον: Οι λειτουργίες που αναπτύσσονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται σε αυτά λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων
 • Τα απειλούμενα είδη και η μείωση βιοποικιλότητας: γνωριμία με τα απειλούμενα είδη, με έμφαση στη χελώνα caretta-caretta, στη μεσογειακή φώκια monachus-monachus και στα θαλασσοπούλια
 • Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: ανάπτυξη της σημασίας ύπαρξης της προστατευόμενης περιοχής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη

«Ο Σεισμός σα φυσικό φαινόμενο – Επιπτώσεις – Μέτρα Προστασίας»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ Λιθακιάς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια:

 • Η ιστορική αναδρομή των μεγάλων σεισμών στον κόσμο και στη Ζάκυνθο.
 • Η γεωλογική προσέγγιση του φαινομένου και ανάλυση των σεισμοτεκτονικών  διαδικασιών στον Ελλαδικό χώρο
 • Οι επιπτώσεις των σεισμών στο φυσικό περιβάλλον, στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στον άνθρωπο.
 • Τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό

«Οικολογικό αποτύπωμα και Υπερκατανάλωση»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στο σχολείο. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος και σε ποιο βαθμό καθένας από εμάς καταναλώνει τους «πόρους» της γης σε εκτάρια παραγωγικής γης.

«Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Ιστορικό Κέντρο της Ζακύνθου»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου. Το πρόγραμμα αποτελεί διαθεματική μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης της Ζακύνθου και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα.

«Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Κάστρο και την Terra»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στο Κάστρο της Ζακύνθου. Το πρόγραμμα εξοικειώνει τις περιβαλλοντικές ομάδες με το χώρο του κάστρου ως τόπο περιβαλλοντικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι αλληλεπιδράσεις του χώρου και του αστικού περιβάλλοντος αναλύονται σε συνάρτηση με την στρατηγική σημασία της οικιστικής ανάπτυξης στο παρελθόν.

«Η Διαχείριση του Σεισμικού κινδύνου και τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στο σχολείο. Το πρόγραμμα αποτελεί μία βιωματική προσέγγιση σε συνάφεια με το σεισμικό φαινόμενο. Οι περιβαλλοντικές ομάδες καλούνται να καταγράψουν τα επικίνδυνα και ασφαλή σημεία στις σχολικές αίθουσες και στον προαύλιο χώρο με γνώμονα την ασφάλειά τους και τη διαχείριση του κινδύνου. Ο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τη «Σκηνή Μνήμης», δηλαδή τοποθέτηση αντίσκηνου έκτατης ανάγκης στον προαύλιο χώρο με εκθεσιακό υλικό για το θέμα του σεισμικού φαινομένου.

«Τα σκουπίδια μου μειώνω – το νησί μου δε λερώνω»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Γ ́, και ΣΤ ́Δημοτικού και υλοποιείται στο σχολείο. Δομείται σε 3 θεματικές ενότητες, την ενότητα της Μείωσης, την ενότητα της Επαναχρησιμοποίησης και την ενότητα της Ανακύκλωσης, οι οποίες προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια κατασκευών.

«Ο ενεργός πολίτης και ο περιβαλλοντικός ρατσισμός»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες του Λυκείου και υλοποιείται στο σχολείο. Αναζητά το σημείο συνάντησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τις θεωρητικές επιστήμες και πιο συγκεκριμένα με τους τομείς της φιλοσοφίας, των κοινωνικών επιστημών και της δικαιοσύνης. Επιχειρείται μία φιλοσοφική θεώρηση της Π.Ε. εστιάζοντας σε 3 ακαδημαϊκούς όρους: Περιβαλλοντική Ηθική, Περιβαλλοντικός Ρατσισμός, Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη. Στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποιούνται οι νέες μορφές γραμματισμών όπως ο οπτικός γραμματισμός, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη ενεργοποίηση συμμετοχικής δράσης (ενημέρωση, συνειδητοποίηση, αφύπνιση, καλλιέργεια ενδιαφέροντος κτλ) με στόχο όλες οι μαθητικές ομάδες να διερευνήσουν την πολυεπίπεδη και προβληματική σχέση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και το δικαίωμα να ζούμε σε καθαρό περιβάλλον.

«Πράσινες Περιπατητικές διαδρομές στην «Ύπαιθρο Χώρα»»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Υλοποιείται σε επιλεγμένες τοποθεσίες, όπως το παράκτιο δάσος στο Καλαμάκι, κατόπιν συνεννόησης με τη σχολείο. Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται η παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών με αυτό.

«Το λιμάνι της Ζακύνθου: Χθες – Σήμερα – Αύριο»

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στο λιμάνι της Ζακύνθου, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να το γνωρίσουν και να το μελετήσουν πολύπλευρα.

21
Σεπ

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου, στο πλαίσιο των δράσεων και στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο πολιτισμός και η ιστορία του νησιού μας, επιμορφώνει μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες χρησιμοποιώντας ως πεδίο μελέτης σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες θα ενημερώνονται σε θεωρητικό επίπεδο για τον πολιτισμό, την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής. Στη συνέχεια, θα προμηθεύονται με έντυπο υλικό και θα επισκέπτονται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.Τα κωδωνοστάσια της Ζακύνθου και ο οικισμός του Μαχαιράδου είναι από τα σημεία  ενδιαφέροντος που το ΚΠΕ Λιθακιάς επιδιώκει να αναδειχθούν.

Για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ΚΠΕ Λιθακιάς θα υλοποιήσει περιπατητική διαδρομή με τίτλο «Μνημεία …. Καμπαναρία» σε συνεργασία με με το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Γυμνάσιο. Επίσης, έχει προγραμματίσει περιπατητική διαδρομή στον οικισμό του Μαχαιράδου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράδου. Τέλος, το Σάββατο 26/09/2015 το αρχοντικό Μεσσαλά στην Λιθακιά ανοίγει τις πόρτες του για την τοπική κοινωνία από τις 10:00 έως τις 13:00 ώστε όσοι το επιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου.

02
Σεπ

Έναρξη νέας Σχολικής Χρονιάς 2015 -16